Doç. Dr. Bulat Aytek ŞIK

TÜPBEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARIYI ARTTIRAN FAKTÖRLER

Tüp bebek tedavisi, genellikle çiftlerin uzun süreli doğal yolla gebelik denemelerinin ardından başvurdukları bir yöntemdir. Doğal yolla gebelikle karşılaştırıldığında elbette ki, tüp bebek tedavisi maddi ve manevi açılardan yorucu, zorlayıcı olmaktadır. Bu bakımdan ruhen, bedenen ve maddi açıdan birtakım gereklilikleri olan bu tüp bebek tedavisinden mümkün olan en başarılı sonucu almak, sağlıklı bir gebelik ve canlı bir doğumla kucağında bebekle hastaneden çıkabilmek temel hedeftir. Bundan dolayı tüp bebek tedavisinin başarılı olabilmesi ya da başarı şansının arttırılabilmesi için beslenme, egzersiz, uyku, iş, sosyal yaşam gibi pek çok faktöre özen göstermek gerekiyor.

Tüp bebek denemesinde embriyo transferinden sonra başarı şansını artırmak için çok faydalı bilgiler;

-Kendinize zaman ayırın

Vücuttaki pek çok fonksiyon psikolojik faktörlerden fazlasıyla etkileniyor. Bu bağlamda embriyo transferinden sonra kadının kendine zaman ayırması, iyi hissedeceği etkinliklere yönelmesi ve bolca dinlenmesi olumlu etki gösterecektir. Embriyonun yerleşmesi,embriyo transferinden 2-5 gün sonra gerçekleştirilir. Embriyo transferinin yapıldığı gün dinlenmenizi, sonraki günlerde normal hayatınıza devam etmenizi önermekteyiz. Stresi yaşamınızdan uzaklaştıracak aktiviteler yapın.

-Kaliteli embriyo transferi yaptırın

5. gün embriyoları 2. veya 3. gün embriyolardan daha yüksek gebelik oranlarına sahiptir. Tüp bebek tedavisi sonrası gebelik şansını artırmak için daha gelişmiş, daha kaliteli embriyolara ihtiyaç vardır. İyi embriyo seçimi ve blastosist transferi ile yüksek gebelik oranları olasıdır. Bir tüp bebek laboratuvarında oluşturulan embriyoların nasıl geliştiği elbette hastanın kontrolü dışındadır. Ancak birinci sınıf embriyoların başarı şansını artırdığı da bir gerçektir.

-Rahim kalınlığı

Rahim kalınlığı çok ince ise embriyo transferi yapılamaz. Çünkü gereği kadar kalınlaşmamış rahim duvarına embriyonun tutunması zor olur. Tüp bebek tedavisi sırasında rahim kalınlığının ne kadar olduğunun kontrol edilmesi çok önemlidir. Embriyo transferinin yapılacağı gün rahim zarının en az 7 mm – 8 mm veya daha fazla olması gerekir. Daha ince rahim zarına embriyo transferi yapıldığında gebelik oluşma olasılığı çok düşüktür.

-Beslenme

Tüp bebek tedavisine başlamadan en az 3 ay öncesinden dengeli, sağlıklı ve doğal beslenme odaklı bir diyete başlamak önerilir. Bu bağlamda işlenmiş gıdalardan kaçınmak, şeker alımını kısıtlamak, iyi karbonhidratlar tüketmek, haftada iki kez yağlı balık yemek, proteinleri ve bakliyatları ihmal etmemek, folik asit almak en doğru doğurganlık diyeti olur.

-Progestron kullanmak başarıyı arttırır

Progesteron hormonu kesinlikle üreme dostudur, rahim dostudur. Progesteron, rahim zarını embriyo için alıcı hale getirir.

-Embriyo transferinden sonra erken kanama

Embriyo transferinden sonra yerleşme kanaması sık görülür. Transferden hemen sonraki günlerde hafif bir lekelenme, pembe veya kahverengi bir akıntı olup olmadığına bakmakta fayda var. Bu lekelenmelere kasıklarda hafif kramp da eşlik ediyorsa tüp bebek tedavisinde işler gerçekten yolunda gidiyor olabilir. Gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenmek için birkaç gün daha beklemek gerekiyor. Doktorun belirttiği kanda gebelik testi gününe kadar sakince beklenmelidir. 

-Cinsel ilişki ve tüpbebek tedavisi

Tüpbebek tedavisinde embriyo transferinden sonra 10-15 günlük süreçte cinsel ilişki kesinlikle önerilmemektedir. Dondurulmuş embriyo transferi tedavilerinde; Yumurta geliştirme tedavileri sırasında veya yumurta toplandıktan sonra cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır (Sonuçta embriyo transferi uygulanmayacaktır)

Yorum Yap